Dat is één van de kernwaardes van de Laat coffee. Maar wat is de arabica boon en hoe kunnen we de kwaliteit van deze boon meten? Lees hier alles over in deze blog.
De boon soort
De soort refereert naar het type koffieplant waar de bonen van afkomstig zijn. Er zijn verschillende soorten koffiebonen, maar de twee meest voorkomende en commercieel belangrijke zijn Coffea Arabica en Coffea Canephora (Robusta). Deze soorten verschillen aanzienlijk in termen van smaakprofiel, groeicondities, en gebruik in de koffieproductie.
De Arabica komt oorspronkelijk uit Ethiopië en staat bekend om zijn complexe en verfijnde smaak. Het heeft vaak fruitige, bloemige en zoete tonen, met een bredere variëteit aan smaaknuances. Het cafeïnegehalte in de bonen is lager dan in de Robusta bonen. De Arabica groeit het best op hogere hoogtes (600-2000 meter) met koele, stabiele temperaturen. Vereist rijke, goed doorlatende grond en een specifieke balans van regen en droge periodes. Deze boon wordt vaak gebruikt in specialty koffie en hoogwaardige blends.
De Robusta komt oorspronkelijk uit Sub-Sahara Afrika en heeft een sterkere, bitterdere smaak met een aardse, houtachtige en soms rubberachtige smaak. Het heeft minder smaak variëteit dan Arabica. Het cafeïnegehalte ligt hoger. Deze koffieplant groeit op lagere hoogtes (zeeniveau tot 800 meter) en is beter bestand tegen warme temperaturen, ziekten en plagen. Kan groeien in minder ideale grond omstandigheden. Deze soort wordt veel gebruikt in instant koffie, espresso blends, en goedkopere commerciële koffieproducten.
Al onze bonen koffiemelanges bestaan uit 100% arabica bonen, op de Espresso Italiano, biologische koffiebonen en Espresso Forza na. De eerste twee bevatten voor 70% Arabica bonen. De Espresso Forza bestaat uit 50% Robusta en 50% Arabica bonen.
Internationale coffee classification
Om er zeker van te zijn dat we alleen de beste kwaliteit Arabica bonen hebben, kopen wij enkel bonen in die gekwalificeerd zijn volgens internationale coffee classifications. Elk land heeft een eigen manier van classificeren. De internationale koffieclassificatie is een gestandaardiseerd systeem om wereldwijd koffiebonen te vergelijken door de bonen te evalueren en te classificeren op basis van de verschillende kwaliteitskenmerken. Dit systeem helpt bij het vaststellen van de waarde en de marktprijs van de koffie. Hier zijn de belangrijkste aspecten van de internationale koffieclassificatie:
1. Boon grootte
Bonen worden gezeefd en geclassificeerd op grootte. Boomgrootte verwijst naar de fysieke afmetingen van de koffiebonen, meestal gemeten in termen van hun doorsnede. De maat van de doorsnede wordt aangegeven in termen van screen size, meestal genummerd van 8 tot 20. Een grotere screen size betekent grotere bonen.
Grotere bonen (screen size) worden vaak als hogere kwaliteit beschouwd omdat deze de neiging hebben om gelijkmatiger te branden dan kleinere bonen. Dit komt doordat ze tijdens het branden gelijkmatig verhitten, wat resulteert in een consistente smaak. Ook zijn grotere bonen vaak van betere kwaliteit omdat ze doorgaans afkomstig zijn van koffie struiken die goed onderhouden zijn en optimale groeiomstandigheden hebben. Bij de Laat coffee kopen wij bonen in met een screen size van 17 en 18.
2. Defecten
Bonen worden geïnspecteerd op fysieke defecten zoals insectenschade, schimmel, gebroken bonen, enz. Minder defecten wijzen op een hogere kwaliteit. Tijdens het evalueren van koffiebonen worden defecten geteld en geregistreerd. Als een monster van 300 gram koffiebonen bijvoorbeeld 5 defecten bevat, kan dit worden aangeduid als "5 moles" van defecten. Op basis van het aantal moles en het type defecten kan de koffie worden gecategoriseerd in verschillende kwaliteitsklassen. Minder defecten (minder moles) duiden meestal op een hogere kwaliteit en worden beter gewaardeerd op de markt.
Bij de Laat coffee kopen we alleen bonen uit de hoogste categorie (0 tot 8 defecten) in. Koffiebonen waar per 300 gram dus de minste defecten in zitten.
3. Verwerkingsmethode
Met "verwerkingsmethode" wordt in de koffiewereld verwezen naar de manier waarop de koffiebonen worden behandeld na het oogsten en voordat ze worden gedroogd of gewassen en vervolgens gebrand. De verwerkingsmethode heeft een aanzienlijke invloed op de smaak, aroma, en kwaliteit van de uiteindelijke koffie. Er zijn verschillende verwerkingsmethoden, de meest voorkomende zijn:
Natuurlijk (Dry Processed): Bonen worden gedroogd in de vrucht, wat een fruitigere smaak kan geven. Deze manier van verwerken vereist minder water, maar brengt een aantal risico’s met zich mee: Zo kan de kwaliteit inconsistent zijn als de droging niet goed wordt beheerd; daardoor is er mogelijk een verhoogd risico op fermentatie en schimmelvorming.
Gewassen (Wet Processed): De vrucht wordt verwijderd voordat de bonen worden gedroogd. De voordelen hiervan zijn een schoner en consistenter smaak profiel en minder risico op defecten door fermentatie. Echter vereist deze methode meer water en moet de fermentatie zorgvuldig gecontroleerd worden.
Honey Processed: Een hybride methode waarbij een deel van de vrucht op de boon blijft tijdens het drogen, wat een balans tussen de natuurlijke en gewassen processen geeft. Deze methode verbruikt minder water dan de gewassen methode, maar is erg arbeidsintensief.
Afhankelijk van de boon soort koopt de Laat coffee bonen in die verwerkt zijn volgens zowel de natuurlijk als de gewassen methode.
Conclusie
Om kwaliteits koffie te kunnen leveren moet je beginnen bij het begin: de boon. Als de Laat coffee kopen wij daarom ook alleen bonen in die volgens de internationale koffieclassificatie zijn geselecteerd en kwalitatief het beste zijn.
Andere artikelen
Het groenste koffiebedrijf waar alles draait om kwaliteit en smaak
De Laat Coffee: eindelijk weer koffie op het terras!
Door de sluiting van de horeca en het thuiswerken bij vele bedrijven vielen er twee belangrijke doelgroepen voor De Laat Coffee stil. Ondanks deze lastige periode heeft het team er het beste van gemaakt. Tom de Laat deelt hoe het hen vergaat.